Monday, 16 September 2013

#1 : Kenangan Menjadi Student Medical Lab

 Assalamualaikum korang korang dan korangs.

Jom, aku nak mengulit kenangan masa jadi student dulu. Rindu sangat zaman belajar.
Masa aku praktikal dekat Hospital Port Dickson macam-macam benda baru aku jumpa.
Dapat kenal dengan staff hospital, dapat kenal dengan patient. 
Lab yang paling best aku rasa lab Blood Bank sebab lab tu paling tak busy. KAHKAHKAH
Lab Microbe paling busy wa cakap lu. Lepas tu lab nie aku paling takut sebab "microbe' kann.
Lab yang paling banyak aku pakai gloove sebab takut kena infection ke pape kan. Naya jee.


Dekat situ lah aku jumpa Puan Fiza, Puan Pipah, Sir Devan, Kak Aisyah, Kak Nad, Kak Ila.
Kak Badu, Kak Jun, Sir Arvin, Encik Talib, Encik Mior, Encik Fauzi, Kak Rozi, Cik Wani.
Arrgghh ! Ramai lagi laa yang aku kenal dekat sana. Nurse, doktor bagai.
Dan macam-macam ragam jugak aku dapat tengok. Baik buruk mahupun tidak. Ahaks !
Next entry aku akan kongsi pengalaman aku ikut blood mobile. Apa itu blood mobile ? 
Alaa, yang ada datang kolej/tempat korang bila ada kempen derma darah. Hahh, itu laa.
Best cucuk-cucuk orangg. Hahaa Tapi orang lab just cucuk tang jari aje bukan jarum besauu tu.
Masa tu la aku dapat jumpa macam-macam ragam penderma darah. 
Ada yang okay je dan ada yang ergghh rasa nak cepuk aje. Bukan apa geramm.


32 comments:

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

setiap kali masuk lab microb , esoknya akan cirit birit...tak pernah tak cirit birit...kahkah
sem ni , ambik food microb , rasanya maybe aakan cirit birit lagi... :D

Eiqa Almond said...

ehh.!! Lamanye x nampakk.! hehee
tulaa eiqa pun pernah gak cirit birit mse dok lab microbe..
hahahaa Ada la tu kena pape, ekkekee

Murni Amir said...

takut bila kena cucuk darah . kalao yang dekat jari tu oke lagi . kalao yang jarum besar tu takut gila ~ tapi tak sakit pon . perasaan ni je lebih2 . hehehe :p

Eiqa Almond said...

hehee nak kena perasaan murnie nie..
sakit bila nurse cucuk bius ajee :)

S.K.A said...

Aik?? PD ada hospital eh?? hu3 brani gak dia ni cucuk2 org =)..yg nk kena cepuk 2 prgai dia mcm mn plak??

Rubiatul Adawiyah said...

eh eh.. tadi kita salah tengok. yang HPD tu kita salah tengok PHD. amboi. ingatkan awak amik nursing sampai ke PHD.. hehehe.. :D

Eiqa Almond said...

Adooo.. hahaa
Tp x besar la hospital dia..
mula2x tu x berani tp ada staff tu bg semangat..
Sebab kita kena cub pengalaman yg jarang kita dapat.
Hahhh, nanti eiqa citee :P

Eiqa Almond said...

alaa, x boleh nak like pulakkk. ahhaa
Eh ehh, tak tak kite ambik Medical Lab bukan Nursing. ehhee
Ushh, tinggi bayangan awak tuuu :D

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

tak sabar nak dengar cerita eiqa.. dulu akak menderma darah juga..

zulhilmi tempoyak said...

ok.. mcm mn nk masuk medical lab yeee.. huhu

mijie ai said...

owh blood mobile ea..penah jgk derma drh..tp tiap kali derma x pernah tngok nurse cucuk jarum, telan air liur rse..hehe

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Eh..lain dah blog eiqa ya..hehe

Ooo..yg blood mobile tu, yg cek jenis drh kita la ya? Sebab sebelum derma, dia cuk dulu kt jari tuk cek jenis drh kita kan eiqa?hehe

Dah pernah derma darah bbrpa kali..tpi tiap kali buat, mesti rasa berdebor je,hik3

Amanina Mads said...

bestnya boleh cucuk org :P hehe.. tak sabar nk bca part blood mobile..

Eiqa Almond said...

hehe tahu eiqa ingat lg entry akak yg psal derma darah tu :D

Eiqa Almond said...

sila daftar di mana-mana kolej yg ada course yg berkaitan ye..
ahaha

Eiqa Almond said...

ahhaa
eiqa pulak x pernah miss kan peluang tgok nurse tu cucuk ;D

Eiqa Almond said...

waalaikumsalam..
ehh ehh, Lana ingat eh blog eiqa cmne dulu, ehehe

Aaah, pandai Lana kitee niee, ehehe
eiqa pun berdebor2x jugak tp best kann dpat derma ^^

Eiqa Almond said...

ehehe meh sini nak cucuk Nina..
Nakk.??! ;D

Norhasniza Khalid said...

ooohh, suka cucuk ek..... ??

Eiqa Almond said...

hehehee aah :)

shaFazie said...

bab2 cucuk ini adoiii mmg kurang gemarlah ;)

Eiqa Almond said...

hehehee
x suke eh ehh ;)

izan mama mia said...

kenapa geram ??

Cik Itah@RRP said...

sy tak berani la bab bab macam ni..huhu thats why la tak ambik kos nurse masa belajar dulu...

Ira said...

kak ira masuk lab zaman sekolah n matrik je..
lps tu takde masuk lab da.. hehehe..
hehe.. cucuk jari pn kak ira rasa takut :P

Eiqa Almond said...

nanti eiqa cerita, ehehee

Eiqa Almond said...

hehee eiqa suka further study dalam science..
tp mse sekolah x suka,..
lgpun dulu eiqa kelas sastera :P

Eiqa Almond said...

nak cucuk jari kak iraa laaa :P :P

pha is said...

dulu pernah jugak buat clerkship kat hospital.. best..

Eiqa Almond said...

untuk apee tuu.??

Amanina Mads said...

cucuk dgn lemah lembut nak la eiqa! heheh

Eiqa Almond said...

haahhaaa
x nak laa nak ganas2x :P