Wednesday, 18 September 2013

#2 : Kenangan Menjadi Student Medical Lab

 Assalamualaikum korang korang dan korangs...

Hahh, aku nak sambung cerita pasal blood mobile tu. Blood mobile nie best tapi penat.
Penat sebab apa ? Penat sebab last-last tu kita kena kemas balik barang-barang. Hahaa
Bagi siapa yang tak tahu lagi blood mobile nie apa alaa yang datang dekat tempat korang tu.
Tak kira la dekat kolej ke, tempat kerja ke kalau ada kempen derma darah. 
Aku tak ingat la masa aku praktikal tu dah berapa kali aku ikut blood mobile nie.
Ada dekat Putrajaya, Seremban, area Port Dickson. Banyak la tempat dia.
Benda nie best bila ramai penderma darah yang datang. Sambutan hangat gitu laa.
Aku paling lemah kalau nak jaga tempat registration, hahaa Sebab muka kena manis beb.
Nak bodek penderma la katakan. Lepas tu nanti kena tanya itu ini, kena jadi mesra rakyat.
Aku memang senang senyum tapi benda nie aku tak suka buat bila aku badmood. Paham-paham jela.

Tempat nie dekat Tokong Cina, Seremban. Tempat yang paling best !

Sini lah aku bertemu dengan kekasih baru tapi share dengan Zaty. Kan Zaty, hahahaaa
Apa yang boleh aku cakap.  Dorang semua baik, layan kteorang dengan first class !!
 Kteorang sampai selalunya orang lab, driver dengan nurse yang angkat barang turun lori.
Tapi dengan dorang nie, kteorang tak perlu buat semua tu. Dorang sendiri yang akan buat.
Aku boleh nampak sikap tolong menolong dalam diri dorang. Seriously, dorang baik sangat.
Hahh ! Lupa pulak lagi satu tempat yang best dekat Seremban jugak tapi dekat sekolah Tamil.
Yang itu pun sama macam mana kteorang dekat Tokong nie, macam tu jugak la dekat sekolah tu.


Siapa yang pernah derma darah mesti pernah nampak benda alah nie kan. Hahaa
Oh, ye banyak ragam penderma masa nak cucuk jari, nak cek jenis darah nie.
Tak semuanya salah orang yang cucuk tu kalau kita rasa sakit sangat.
Jangan marah, sebab kadang-kadang jarum cucuk tu tak sesuai dengan kita sebab kulit kita tebal.
Jarum tu ada saiz yang berbeza ikut ketebalan kulit kita. Ada paham ??
Tapi tak semuanya la okay, siapa yang dapat dengan orang yang "buas". Nasib aok lee.
Kalau dengan aku dengan lemah lembut lagi sopan aku cucuk. Aaauuummm. Hahaa


36 comments:

Nurzakiah Hanum said...

hi singgah sini

Asha Lya said...

Salam eiqa..singah isi tabung ;)

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

nang ada anemia , sepatutnya tak dapat derma , tapi maybe sebab makan pil dulu , pastu berat badan naik , elok je g derma...nasib baik tak pengsan....
tapi sekarang darah rendah balik , tak dapat dah nak derma...
masa derma la paling best , pastu cepat2 lumba dengan kawan siapa paling cepat penuh beg tu...hahaha

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

akak pernah derma darah dulu.. sekarang ni dah lama akak tak menderma kerana kesihatan akak tak mengizinkan..

Super Girl said...

kalau tak silap yg warna-warna tuu jenis darah kann ? hihihi . kita takmao derma darah , takut jarum T,T

Norhasniza Khalid said...

mama serik lah cucuk mencucuk ni, hari tu masa mama nak bersalin, dorang cucuk mama rasa nak tendang je .. sakit oooo... haha

Izzah Azizah said...

hehehe..tak pernah derma darah sbb tak layak. memang darah rendah sye ni..heeee.. tgk drh pun dah pening..

Nur Azwa Edora said...

wahhh!! ape yang warna hijau tu??? :O

Murni Amir said...

huish darah macam2 kaler . . apa beza dya sis ??

Eiqa Almond said...

terima kasihhh :)

Eiqa Almond said...

Waalaikumsalam Asha.
terima kasih yee :)

Eiqa Almond said...

oooo, gitu pulakk..
aah, betul..!!
mse derma darah paling bestt..
Aah aah.!! hahhaa kelakar la ble ingat balik.. :D

Eiqa Almond said...

oooo, tak pe kakk..
Kesihatan akak pun kena jaga jugakkk ^^

Eiqa Almond said...

meh sini, kite nak cucuk awakk leee.. ekekkeee ;D
Aah, darah + antisera :)

Eiqa Almond said...

Hahhh.! Mama dapat orang yang buas laa tuu ;D
hahaa Hebat mama sampai nk tendang. ahhaa

Eiqa Almond said...

Kenapa, berat tak cukup ke.??
Nak bg darah laa nanti dekat izzah :D

Eiqa Almond said...

Itu bila antisera dengan darah bergabung meletup :D

Eiqa Almond said...

Hahhaa Darah tu beza kalerr sebab brcampur dgn antisera tuu..
Hahh, nanti ada mse insyaALLAH eiqa cite cmne ehhh :D

syuk shusuke said...

kalau dah aumm memang habislah tembus jari, hehe.
kau darah ape eiqa ??

Sya Mimie said...

akk tak tahu darah akk jnis apa.. teruk beno kan..haha
ni kalau eiqa ccuk akk ni, cnfirm hbis darah akk kat jari kan.. :p

Eiqa Almond said...

hahhahaaaa XD
aku darah A+..
Darah yg palinggggggggggg cantik..
Ehh ehh ehhh, hahaa

Eiqa Almond said...

hahahaha
eiqa bukannye vampire kak..
jangan risau tak habis punyee :P

izan mama mia said...

bab darah tu...xmo.....seram

S.K.A said...

ha3..wahhhh..nk drma drah dgn cik.Almond la gini kah3..rsanya xpnh lg derma drah =) teringin juga nk bt..bguslah..xpning eh tgok drah??

Harith Iskandar said...

hoho lemah lembut yerrr...hurmmm tingin gak nak rase kene cucuk dgn cik blog ni...ekeke :p .btw sy mmg xpernah lg derma darah...uhuk uhuk bukan takut jarum, tapi risau kot2 darah sy xsesuai jer...errrr boleh mcm tu? :p

Cik Kay Jue said...

adeh.. awk boleh ea tgk darah.. ckj tak boleh tgk darah.. lemah semangt.. huhu.. ckj pernah nak derma darah.. tp xlepas.. huhu...

Amanina Mads said...

tak pernah derma darah..hehe
takut dgn jarum.. tengok darah oke lg :D

Eiqa Almond said...

hehee mne ade.. :P

Eiqa Almond said...

ahahha mari marii..!! ;D
tak laa, biasa je..
Cuma semenjak 2 menjak nie je mcm cepat mual..
tp xde problem pun klu nak hadap punn :D

Eiqa Almond said...

ahhahaa mehh la kalau nk kena cucuk dengan sopan lemah lembut, ahhaa
aiishhh, x boleh x boleh..
nanti PDN akan cek lg sekali darah tu betul2x sesuai ke idokkk.. :)

Eiqa Almond said...

boleh jee CKJ. ehhee
berat ke tak cukupp.??

Eiqa Almond said...

Ooooooooo, Nina takut jarum ehh.! ahaha
nak kena nieee ;D

Tinta Lana said...

Salam.

Ya2, mmg dah selalu tgk papan tu..papan akak panggil eiqa..hahaha. Maaf, taktau apa istilahnya.

Itu untuk cek jenis drh kita kan.. oo..akak baru tahu ni psl jarum tu. Tiap kali cucuk jarum, tiap kali tu berdebar. Pasai pa tah,hehehe.

Sya Mimie said...

huahahaha..
kalau eiqa vampire, tak snggup nak serah diri.. :p

Eiqa Almond said...

ahhaa Itu nama nyee Tile kakk, ehheee
paham paham, eiqa pun pernah rse jugakk berdebar tu..
hehee nak2x lg kalau yg cucuk jari punye..
cucuk kt lengan tu ok lagi sebab eiqa tengok jarumnye kalau dia suntik..
kalau dekat jari tu, kte mne nak nampak jarum nyee, ehee

Eiqa Almond said...

hahahahahaaa
sakit perutt sakit perutt.!! XD