Monday, 12 November 2012

Hidup jangan SOMBONG

 

Assalamualaikum korang korang dan korangs..

Terima kasih ye semua..
Atas semangat dan kata-kata yang diberi untuk Eiyda dalam entry yang lepas.


Malam nie nak cerita sikit pasal kes sombong menyombong nie. Aku nie pun tak de laa baik sangat kadang-kadang tu aku sombong jugak especially dengan lelaki yang macam euuuuwww (menggatal). Ada jugak yang cakap aku nie peramah tak bertempat, apa nak buat terima jelaa apa orang cakap. Sebab itu memang aku pun. Sampai ada yang tanya "kenapa eiqa tu peramah sangat", hahaa Okay, tergelak jugak laa aku dan berkerut jugak laa dahi aku niee. Alaa, nanti kalau tak tegur kata kita nie sombong pulak kann.

Aku paling fed-up la sesangat-sangat kalau aku pergi Sogo ke apa ke, then tanya pasal baju or something dekat promoter tu boleh pulak dia acuh tak acuh je jawab, boleh pulak aku tanya elok-elok dia cakap dalam nada yang kurang sopan, dah la kurang sopan lepas tu nada tinggi pulak tu. Perrghh.! Rasa nak lempang laju-laju je muka dia. Nasib baik aku nie baik. Lepas tu bila kita senyum dekat orang lain dia boleh pulak menjeling. Perghh pergh perghh. Rasa nak cucuk-cucuk bijik mata dia tu. Tapi bila lelaki/perempuan yang tegur alahaiii kau Jemahh, pijak semut pun tak mati. Aww awwww. Please laa saudara/saudari hidup nie jangan amalkan sikap sombong nie, nak tahu kenapa baca ayat nie yang aku tibai dalam google.





48 comments:

D i n said...

hehe kalau kita sombong x kemana :)

etuza said...

http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/
usahlah sombong..rugi hidup ya

etuza said...

http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/
usahlah sombong..rugi hidup ya

Noraziha said...

Ayat google kat bawah tu mmg betul sgt2. tepek kat dahi org sombong tu

Eiqa Almond said...

@Din : betul betul :)

@Etuza : betul tuu..!

@Noraziha : haha moh kita tepekk dekat dahi orang sombong tuu.. :D

♥ Nana BamBam ♥ said...

kalau nana, bla je..huhu

Eiqa Almond said...

@Kak Nana : huuhu eiqa nie jenis blurr sikit, ekkeee

Lady said...

peramah upenye cik eiqa ni, tu la sombong2 masuk lombong lah :)

Eiqa Almond said...

@Lady : Jangan puji maluuuu, ahhaa tahu xpe sepak ke lombong kangg baru tahuu..

dya bunga said...

btl2..paling tak suka kalau tgh pilih bju,bila kita tnye size bju tu ada lgike x kdg2 ada promoter buat muka..rasa macam tampar je..haha

Eiqa Almond said...

@Dya : Tampar je dya.! ahaha

~ cik matahari ~ said...

nak sombong, masuk lombong ~ hihi

tak ke mana pun menyombong selagi nafas yg dihirup tiap hari Allah punya :)

Hanif Idrus said...

Kalau sombong ...apa kita dapat..Betul tak..

Eiqa Almond said...

@Cik Matahari : hehee aah, betul betul :D

@Hanif : yupp, betul3x.. :)

Ratu Lissa said...

saya pun tak suka bila kita senyum kat org tu pastu menjeling pulak. yup rasa nak tampar laju2 kiri kanan muka promoter tu bila jawab cam acuh tak acuh :p

Myra Azraff said...

penah jugak jumpa promoter yg sombong2 mcm gini -.-'

Si Matatajam said...

Setuju..Xmo la sombong2... X best pun..

Si Matatajam said...

Balas kunjungan dan follow sini

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog bg komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog..chat blog tidak dikira nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

aiNa yaZiD said...

setuju~!kdg2 promoter pulak sombong terlebih. Muka masm kalahkn cuka. huhuhu... Rasa annoying gila. ^^

Mila Ahmad said...

akak suka part kalau kita taknak beli pape duk mengekor kita mane-mane tapi kalau nak beli tu bila tanya ada tak size ni, ni muka promoter macam mintak penampo stress hakak !!!!!XP

Acik Riotaro said...

sllu cm tu.. kita senyum punyer ikhlas die bleh maen jeling2..
ingt lagu sm salim kut..menjeling2 bla bla bla..uhuuhu

Falsya said...

Penah kene..nak2 plak kalau promoter yg keje kat butik mahal2..sombongnye kalah org keje opis pangkat besar..promoter je kut..akak penah sound promoter sbb berlagak sgt..n penah report kat management pun pasal promoter kurang ajar..

Mimie Najib said...

kesombongan ni merugikan diri sendiri je.. :)

thank's ya sudi singgah my blog then follow.. :)
salam kenalan.. :)

nur azian said...

betul2..sy pon byk kali kena mcm awk tu eiqa..kdg2 sakit hati jugak...kita dah senyum,tak senuym pon kat kita balik...payah sgt nak senyum..mcm ade jongkong emas aje kat dlm mulut tu..
susah kan kalo org mcm tu...bkn susah pon nak senyum ke ape ke..suka ayat dlm gambar tu..hidup kat dunia kalo kita sombong pon,org tak suka..just be nice to all people..biarla org tak suka pon..selagi benda tu tak salah,bg sy...its okey...tak salah kan nak peramah dgn semua :) eiqa,nak tanya boleh..mcm mne nak printscrint mcm eiqa buat tu...tolong ajar boley tak yunk?

Mrs Velentine said...

setuju..sombong ni x kemana

Eiqa Almond said...

@Ratu Lissa : hahaa dah tampar kan lepas tu sepak2x pulak, ahaha (ajar prg jadi jahat)

@Myra : bengkeeek je kan, kalau jumpa promoter cenggini.

@Si Matatajam : aah, x best sombong2x niee..

@Pak Joe : baik Pak Joe.!! :D

Nor Idayu Abd Rahman said...

Betul tu!!! Even penat keje camne pun.. Berperang sekali pun.. Kita kena senyum.. SENYUM UTK AWET MUDA OK!!!!

Eiqa Almond said...

@Aina : huhuu tahu xpee.. ;)

@Kak Mila : hahaa rileks kak.!! nanti x comel kang, hahaa eiqa tak suka kalau dia ikot2x. Nak pilih pun errkk.

@Acik : perghh, Acik nyanyi laaa.. :D

@Kak Falsya : caya laa akak.! :D betul jugak tu tindakan akak. Customer kena la dilayan dgn mesra kan..

@Kak Mimie : Betul2x, sama2x kak. :)

@Azian : Agaknya memang ada emas koot dalam mulut dia tu, ekekee oo, boleh jee, eiqa hantar ke blog awak, jap ek ek ek.

@MV : yupp, betul2x.. :)

Eiqa Almond said...

@Idayu : iyaa.!! botul tu.! AWET MUDA. hohoo :D

izzah said...

nk like byk2 kali statement yg last tu...betoi la tu kan..kalau jenazah boleh bergolek sendiri masuk kubur, nk sombong melangit pn xpe...hahaha

Liyaa Mf said...

Part promoter tu mmg bengang kalau kena macam tu. Kita faham la dea penat, tp dea kan ngah bekerja. & dah mmg layan customer tu salah satu kerja dea, kenapa nak treat kita macam tu pulak kan? Kalau rasa tak boleh nak deal ngan manusia, jgn la keje as promoter. Kan kan kannnn? :P

Eiqa Almond said...

@Kak Izzah : haha sayang nye gmbar2x dekat blog nie tak boleh nak like2x, ehhee aah, betol tu kak.! :)

@Liyaa : aah aah aah, hehee customer always right, itu kena faham konsep tu walaupun kadang2x tak berapa nak betul. ekekee

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ala xbest la sombong2 ni...bukan blh dpt pa pun kan

CikNana said...

tu la..jan la bah mau sombong2 mintak puji tu..he

Nick Nashram said...

pahang dah pegi tapi janda baik belom sampai lagi..huhu..kat KL study kat mana?

Eiqa Almond said...

@Kak Waniey : tahu xpe kak, huhuu

@CikNana : hehehee :P

CikMunBlogger said...

kalau sombong , kena tinggal sorang sorang . bila kena tinggal sorang sorang , kita akan rasa sunyi . kan ? maka , bergaul lah dengan semua orang :)

Ira said...

mcm2 org ni kan.. tp kalau promoter terlebih approach jd cam rimas lak. tp ada jgk la terkena ngan promoter kat sogo tu, cara cakap ngan kita mcm kita tak mampu nk bayar harga baju tu.. sabar je la.

Kesuma Angsana said...

setuju sgt2 !

Nor Salmi said...

setuju sangat.. sombong mcm manapun akhirnya mengharapkan bantuan org juga..

Balas kunjungan.. terima kasih follow ibu berbicara

Eiqa Almond said...

@CikMUn : aah, kalau sorang2x bosan baik tegur sapa kan.. :)

@Untie Ira : hehee hari tu panggil eiqa makcik eiqaa ekk ek, hhaa aah, ingat kte x mmpu ke nak beli kan..

@KA : Yeaah.!! :D

@Kak Salmi : sama2x ibu.. :)

Jna marcello said...

so trueee..
;D
so da taw da awk frewnly org nye hihih

Eiqa Almond said...

@Jna : alammakk, kantoi pulakkk, kkee :P

NARUMI ISOZAKI said...

hahaha. part yg last2 tu betul. kdg2 geram dgn promoter. or xkisah la sesape kan. lau kite tnye elok2, jawab lah elok2. ni jawab mcm nak mintak kaki je kan. haha

♥ sitifarhana ♥ said...

ni ni hamba je..so hamba tak boleh smbong...kalau ada kelebihan, bile2 masa je ALLAH tarik..

untg ke kalau smbong2? saba je la ye :)

PinkUmmi said...

tak ke mana pun kan kalo sombong nih

Eiqa Almond said...

@hakaq : akakkk.!!! lamanya x nampakk.. aah aah, rse nak sumbat2x kaki dalam mulut dia, ahha

@Farhana : yup, betul.! :)

@PinkUmi : betul tuu :D