Tuesday, 30 July 2013

Chef Eiqa Almond


Assalamualaikum korang korang dan korangs..
Memasak ?? Itu sangat penting untuk perempuan, kena belajar masak beb nanti mak mentua "reject", ahaaha
Tapi memasak nie hobi aku sejak dari kecik lagi. Ayah aku chef tapi rasanya aku minat masak nie bukan sebab ayah Chef.

Hhmm sebab sebab entah laa aku pun tak tahu. Dah memang minat nak wat ganee kann.
Kalau nak diikutkan ayah lebih pada western, ibu lebih pada masakan melayu gituuu. Pernah dengar Roadhouse Grill, Ampang, Damansara ? Atau Hillside Corner, Bukit Antarabangsa ? Hahh, dekat situ laa ayah aku kerja.
 Tapi sekarang tak da kiteorang 1 family dah pindah Pahang. Ayah punya spaghetti sedap sangat !! No Prego Prego.


Nie adik aku yang bongsu. Apron tu ibu yang buat "Chef Baby", hahaa Tapi untuk continue study tu memang aku tak minat nak ambik Hospitality/Culinary. Aku suka macam Nursing tapi apakan daya aku dah ambik Medical Lab dan dah habis belajar untuk diploma nie. Semenjak 2 menjak 3 menjak nie aku terlebih rajin sikit (bukan sikit banyak).

Ibu beli lauk aku masak. Aku masak ayam masak kunyit, ayam masak paprik, ayam masak sos tiram, ikan masak taucu, ikan masak kicap. Macam-macam laa. Hari nie berbuka aku nak masak ayam masak kurma pulak. Plus kentang, dap ah.


22 comments:

mazni said...

anak ikut jejak langkah ayah. bestnye ayah akak chef western. makan sedaplah tiap hari. jeles i :p

Nurzakiah Hanum said...

like father like son

Nory Zoulkefle said...

wahhh harap2 anak nory nnt ikut jejak langkah suami jugak...
nory tak minat memasakkk...
tapii mak mertua sporting dan memahami...hahahaha

Ira said...

wah.... bestnye eiqa masak..
mesti mak mertua suka ni.. hehehe..
akak x pandai masak.. hahaha..

amir zahari said...

Aadik bongsu ke tu? Mula2 tgk gambar ingat Eiqa time kecik..

Spaghetti xbest okeh guna prego..tak rasa ke originalannya..hehehe

Bagus la pandai masak.. nanti suami sayang, mak mentua lagi sayang.. malam raya kenalah buat rendang untuk mak mertua okeh..hahaha

Eiqa Almond said...

@Mazni : alooo, jangan jelesss.. :P tapi kan mazni akak masak laaaagii sodapp, ahahha XD

@Kak Hanum : hehheeeee

Eiqa Almond said...

@Nory : ehehe okay la tu mak mentura sportingg..

@Kak Ira : haaiipp, mak mentua pun xde lg niee kak, ahhaa

@Azstory : rmai yg ckap adik eiqa yg tu muka mcm eiqa mse kecik tp eiqa tgok x punn. kann, x rse keaslian nyee kann, hahaa klu mak mentua x syg eiqa cubit dia kang, hehehee *jahat*

S.K.A said...

mak aih =) pndainya dia msak..kirim sini skit nk rsa boleh?? he3

Eiqa Almond said...

S.K.A : makk aiii, bak mai duit nk post nie, ahahaa XD

x kirim duit x boleh, ahahhaa :P

kopi pasta said...

untungla kalau pandai + rajin masak... senjata rahsia utk mengikat hati si suami...

Norhasniza Khalid said...

comelnya masterchef kecik tu..

aReLaN said...

boleh la try masuk masterchef musim depan lak.hehehe

Mizz Aiza said...

mewarisi darah chef la ya..

Pykaa Pdott said...

Serius pyka mmng tak reti masak . Tapi skrang tgh belaja dari my mom la skit . Hehe

Admin said...

bila blhe try nih?

Lady said...

mertua sayang ni, suami pun sayang. pandai masak. hahaha.

boni kacak said...

pergh.. tak nak try ke untuk menjadi kesinambungan kepada ayah dan juga mak?? mana tau boleh cipta satu resipi terbaru dan juga satu resipi rahsia keluarga??? boleh meletup tu tau

Cik S :) said...

Bestnya tau masak lauk-lauk semue tu. Jelesnya :O

Nurulee said...

syoknya pandai masak masakan macam tu. gifted tu =D heheh

Amanina Mads said...

fullamak terer la..hehe
suka masak ayam goreng kunyit

Aisyah azizon said...

WAAA... untunglah mak akak.. xpayah nak masak bcoz anak dia dah terlebih rajin masak .. masak kan utk saya boleh? ngehngeh ;p

Sya Mimie said...

eiqa..share la resepi kat blog.. akk pun xpndai masak sngt..mna tahu blh beljar dari eiqa.. :)