Sunday, 22 September 2013

Pengajaran : Tanah Kubur

 Assalamualaikum korang korang dan korangs..

Harap semuanya sihat no flu no fever no cirit birit no muntah no cough no no and no.
Nak cerita nie, korang tengok tak cerita Tanah Kubur dekat Astro Oasis.
Kalau nak tengok youtube pun ada jugak rasanya. Tengok lah bagus cerita dia.
Banyak pengajaran kita boleh dapat. Mana la tahu koot ada perubahan pada diri kita.
Watak utamanya Nasir Bilal Khan, teringat pulak masa dia berlakon dalam Cinta Si penggali Kubur.
Cerita nie dimana ada 1 konflik yang akan pangg pangg, woii wooiii, apesal kau, *** !!!
*Ingat ye dilarang ehem ehem dekat blog aku, lihat di sidebar ye.

Ada 1 episode nie yang menceritakan tentang hal kejiranan. Korang ada jiran ? Mestilah ada kan.
Jangan takbur, jangan buat hal sendiri even kita nak privacy siap duduk dekat condo bagai.
Nak privacy itu hak masing-masing TAPI jangan sombong wa cakap lu.
Sampai imam datang rumah minta derma untuk kebajikan, kita halau imam tu.
Fikir balik kalau ditakdirkan umur kita tak panjang, bukankah jiran-jiran juga yang tolong.?
Yang tolong kapan kan kita, angkat jenazah kita, mandikan kita, kubur kita lagi.
Kalau kita ada adik beradik, sedara mara boleh tahan lagi, bagi yang tak de tuu, ganee.??
Ini apa yang ada dalam cerita Tanah Kubur, aku just singkatkan dan share dekat blog.

Aku tidaklah semulia KHADIJAH,
Tidaklah setaqwa AISYAH,
Pun tidaklah setabah FATIMAH,
Aku cumalah seorang wanita akhir zaman yang punya cita-cita, menjadi Solehah.

24 comments:

nurul hidayah said...

Tak kira lah , kita ni kaya ka miskin ka, kita tetap hamba Allah . Miskin kaya tiada beza . Kaya dengan duit tapi miskin akhlak tak ada makna nya . Rasanya orang miskin lebih kaya drpd si kaya tu . *Jangan baca komen ni dengan penuh emosi* :D

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

masa hidup boleh la berlagak , bila dah mati semua sama je...jangan riak sangat dengan orang , sebab kita tak tahu , orang yang kita berlagak tu la satu hari nanti akan tolong kita

Ainim Suju said...

oo.haah ada tengok episod tu tapi separuh je itu pun ulangan sbb akak tido lepas dia halau tok imam tu

Rubiatul Adawiyah said...

subhanallah. kta hamba Allah. sama je. tak de beza pun. *insaf kejap :(

puteri airyn said...

Kat rumah tak da astro.. huhu

Norhasniza Khalid said...

seronok juga kisah tanah kubur tu,. mama suka gak tengok ...

Rosmiza Ali said...

Hai Eiqa.. Salam kenal dari akak.. Jalan2 singgah sini cari kawan baru.. Akak tak tengok cerita ni sebab takde astro.. hehe.. Insha Allah nanti cari kat youtube.. =)
UNDIAN IKHLAS ANDA DIPERLUKAN!

Nick Nashram said...

kaya atau miskin mati nati rumah kubur..cuma yg beza kubur tu amalan byk ke amalan sikit :)

S.K.A said...

ehem2 tu gape eiqa?? xpham la bhasa kiasan ni :D tgok juga..biasanya tgok kt astro oasis je..mmg byk pgjaran citer 2 =)

mazni said...

Baru tgk siaran ulangan tadi. cerita tu mmng banyak dpt sambutan, kawan sye yg freehair pun kata cerita tu best :) bnyk pengajaran

Murni Amir said...

aaa sis pon ada tengok cita tu . memang bagi insaf betul . . bagus cita tu bagi pengajran macam tu . skurang2 kita boleh muhasabah diri kita dan sebelum wat pape pk dulu kesan nya baik atau buruk . . thumbs up untuk tanah kubur . . hee ;)

Eiqa Almond said...

Ehh, hari tu eiqa dah baca daa comment nit cuma tak ber reply aje lg..
Lmbat cakap laa Dayah, dah mmg baca dgn penuh emosi. Hhahaa
Setuju cakap Dayah :)

Eiqa Almond said...

Betul cakap Nang.! :D

Eiqa Almond said...

Oooo, part yg ituu. heheee

Eiqa Almond said...

Betul betul :)

Eiqa Almond said...

Ooo, patut lee, ehee

Eiqa Almond said...

Aahh, best citerr diaa ^_^

Eiqa Almond said...

salam kenal jugak kak :)
Nanti eiqa blogwalking dekat blog akak yee :)

Eiqa Almond said...

betul, setujuuuuu.! :)

Eiqa Almond said...

hahhaaa
ishhh, nak kena cungkil mata niee, hahha
kan kan kann ^_^

Eiqa Almond said...

ehheee wahhhh, bagus2x..

Eiqa Almond said...

bagus kan sis cerita tuuu ^_^
alaaa, eiqa pun nak jugak thumbs up :P

Cik Itah@RRP said...

sekali je penah tengok tanah kubur ni ..

Eiqa Almond said...

eiqa kadi selalu sebab ibu ingat waktu cerita niee, ehhee