Friday, 18 April 2014

Dia salah, bukan aku. Aku betul, dia salah.

 Assalamualaikum korang korang dan korangs..

Haii, eiqa kau cakap entry tak mungkin ber-update sebab nak blogwalking tapi 2 entry dah nie.
Tetiba dapat idea nak update apa, hapee lagi bukak new post la jawabnya.

Pernah tak berhadapan dengan situasi gini.
Orang tu bengang dengan kita sebab kita tak buat elok-elok TAPI dia pun 2 kali 5 ( sepuluh ) jugak.
Dan apa yang dia cakap yang keluar dari mulut dia semuanya betul belaka, kita jugak yang tak betul.
Betul la, kadang-kadang salah sendiri kita tak nampak tapi salah orang lain nampak ajeeee.


Bila dia buat something yang salah, kita ni pun dok betulkan la apa yang salah tu.
Tapi dia watlek, ya ego. Ego memainkan peranan di situu.
Tapi tak salah kan kalau kita turunkan ego kita tu, say sorry.
Kita ni bercakap memang pandai, pandai sangattt.
Kita banyak pengalaman, banyak sangattt.
Okay, awak menang saya kalah, saya tewas.
Peringatan untuk diri ini juga, uhuks !!

- Idea spontan, ragam manusia dan keadaan sekeliling -



23 comments:

Yobert Parai said...

Tetap semangat ya :)

Norhasniza Khalid said...

silap haribulan, mama update gini habis kena saman.... manusia ... entahlah...tak puas dengan hidup sendiri kot eiqa

Kakzakie said...

Rugi jadi manusia tak mahu dengar pendapat org lain.
Rasulullah yg maksum pun masih mohon bantuan malaikat Jibril tau.
Kalau ikutkan baginda doa apa pun Allah beri kan tapi baginda tak mahu..

So... kena renungkan tu Eiqa...

Ira said...

memang ada org mcm tu..
asalkan kita x jd spt dia da la kan??
rindu nye kat eiqa..
da grade ye.. tahniah.. :)

Azlealee Bashir said...

Memang ada orang yg jenis macam ni..memang mencari kesalahan orang lain..kalau boleh dia je yang betul..orang lain semua salah..kalau dia salah pun dia tak akan mengaku..kita yang kena mengalah..nak buat macam mane kan..

babYpose said...

salam, pernah jugak dag cakap dia betull, dia marah, dia cakap kenapa ikut dia plak :)

Nora Karim said...

mmg susah nak cakap... manusia mmg macam2 perangai... hm...

Mizz Aiza said...

macam-macam jenis ragam manusia.. nak cakap salah, tak cakap pun salah juga.. kita menegur tentu dengan tujuan baik..

Umi Nazrah said...

salam singgah. ada yg meminta kita menegur tapi bila kita tegur, orang tak amek kesah. macam tak penting pun kita tegur. ragam manusia kan

Nurul Farahizzati Zakaria said...

betul! betu! penat kot ngan orang mcm ni.. x mati pun kalau say sorry.. isk...

Cho Zila said...

macam biasajer ngan perangai ni,,, kadang kitapun tertak sengaja perangai gitu....
yang penting akak suka gambarni cantik...

Zierwa Zainal said...

kdg2 ade jugak mcm tu.,.minta kita dijauhkan lah.. :)
susah.. kadang2 ade jugak yang kita salah org lain betul.. x semua yg kita btul..

Kesuma Angsana said...

nak wat camner.. manusia ni rambut ke sama hitam kan !

Tihara said...

manusia ni macam2 ragam kan
sabo je la ey

Mrs Velentine said...

biasalah ada manusia yg hanya pandang kesalahan org ...banyakkan bersabar dgn org macam ni

Syazana Zainn said...

biasalah dik non

manusia mana pernah puas. eh :p

oitt.. lama tak jenguk belog awak :D

Aisya A. said...

org mcm ni layankan aje. bila sedar salah sendiri, pandai lah dia malu sendiri tu nanti. huhu

Amanina Mads said...

manusia ego memang mcm tu.. kadang2 fade up nk layan. lantak kau la. hehehe

Aisyah Az said...

ni macam entry lepas geram je..hahhaa

hahaha.. ecah mungin org kedua dlm entry ni. means kalau org lain buat slah tak tahuan hala.ecah bengang tau. tapi bila diri sndri buat.. rileekk je =p hahaha.. tapi jgn fade up layan ecah .ngehngeh

Cik Itah@RRP said...

salam. uhuk adatla tu dear..manusia memang camtu
sabar jala

Pykaa Pdott said...

Btol tuh syg . Pyka slalu jmpa org mcm gini , selalu cri kslahan org padahal tak nampak kslahan sndiri tuh . Haish .

Sya Mimie said...

perkara yng biasa berlaku dik..

Ainim Suju said...

memang kena banyak bersabar dengan orang begini