Thursday, 3 July 2014

RESEPI : Cara-cara buat begedil

 Assalamualaikum korang korang dan korangs.

Lama tak bukak blog, harap semua blogger sihat walafiat.
Mesti banyak dah ketinggalan entry-entry korang semuaa.
Ok, tak nak membebel panjang. Entry ni just pasal resepi aje. Check it out !

Bahan-bahan :
* Kentang
* Ayam/Daging/Ikan bilis
* Daun Sup/Ketumbar ( dihiris halus )
* Bawang Goreng
* Lada Sulah
* Garam
* Telur 

Cara-caranya :
1 ) Kentang haruslah direbus atau digoreng. Tumbuk kentang yang direbus/digoreng.
2 ) Tumbuk ikan bilis. Jika anda menggunakan daging/ayam. Hiris halus atau cincang
      daging/ayam tersebut.
3 ) Campurkan kentang dengan ikan bilis yang ditumbuk.
4 ) Letakkan daun ketumbar/sup, bawang goreng.
5 ) Masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
6 ) Gaul hingga sebati.
7 ) Bentukkan adunan bentuk bulat dan celupkan ke dalam telur.
8 ) Dann gorengg.! Siap.! Agak da masak tu angkat dan siap untuk dihidang.
9 ) Last sekali, makan laa apa lagiiiiii.


Al kisahnya, aku rajin pulak nak buat begedil ni. So tercipta la ianya dalam iftar.
Ada kawan mintak resepi ni semalam, dia dah buat. Dia cakap sedapp.
Sedap ni ikut keikhlasan kita bila memasak tu, ye dokkk.
Kalau masak dengan sepenuh hati, insyaALLAH sedap.
Tak susah mana pun buat begedil nie. Belum cuba belum tahu.

INFO ( resepi lain ) : Ayam Masak Merah



22 comments:

Montana said...

bawak mai lebih skit nak rasa bukak posa stg hehehe

Nurzakiah Hanum said...

sedap nie

Cik Itah@RRP said...

salam. uhu lama menghilang eh..blogger fais pun entah kemana menghilangnya. i miss u dear..hehe ops! :D

nanti sy try buat begedil ikut resepi u..ya dear hehe

Khamsi Abdullah said...

satu satunya beger melayu.. :P Sayangnya saya tak suka makan dengan benda lain kecuali soto ataupun makan die je..huu.

siti alfakhishah aman said...

keluar entry memasak terus ek.. hahah. hebat dah sekarang.. peace..

Pykaa Pdott said...

Sdap plak tgk . Tmbah plak pyka mmng suka mkn bgedil daging . Nyum2 kecut air liur kita nie yunk oi :D

nurul hidayah said...

Tetiba muncul dgn resepi terus . hahaha . Kna sumbat masuk buku resepi ni . Try cara eiqa plk . :D

Azlealee Bashir said...

eiqa, akak ambik resepi eiqa ye..

Eiqa Almond said...

@Montana postage rm100 ye, hahhaa

Eiqa Almond said...

@Nurzakiah Hanum alhamdulillah, sedap bg siapa yg minat la :)

Eiqa Almond said...

@Cik Itah@RRP my pleasure. hehee kiteee pun rinduu awakkk.! :* tulaaa, yg fais tu ade chat dgn dia kt fb, katanya line internet x mngizinkan. Alhamdulillah semenjak kaki dia da ok, ada kerja yg nk dibuatnya. eheee

Eiqa Almond said...

@Cik Itah@RRP my pleasure. hehee kiteee pun rinduu awakkk.! :* tulaaa, yg fais tu ade chat dgn dia kt fb, katanya line internet x mngizinkan. Alhamdulillah semenjak kaki dia da ok, ada kerja yg nk dibuatnya. eheee

Eiqa Almond said...

@Khamsi Abdullah hahh.! makan dgn soto sedapp :D

Eiqa Almond said...

@siti alfakhishah aman hehehhee :P alaa, baru 2 aje, elisee da bnyak daa

Eiqa Almond said...

@Pykaa Pdott haiipp.!!! jangannn, nk kecut airliur lepas berbuka nanti yee. haha

Eiqa Almond said...

@nurul hidayah hahaa sumbat jangan x sumbattt :P

Eiqa Almond said...

@Azlealee Bashir silakan akak, ehehe :)

Sal Bee Yah said...

tengok pun dah tau sedap..hehe.

Eiqa Almond said...

@Sal Bee Yah bodek yeee, nak le tuu :P :P

Jari Manis said...

Mudah rupanya tp x tahu nk buat tahu mkn je. Dh ada resipi nih boleh la try :-)

mirza syazwina said...

dah lama try nak buat ben..tapi x terbuat buat..hehe :p

Hafiza AizZawa said...

Kak Fiza suke mkn bergedil.. thanks kongsi resipi..