Saturday, 21 November 2015

RESEPI : Ayam Masak Capsicum

Assalamualaikum semua..

Antara lada merah dengan capsicum,aku lagi suka capsicum. Sebab boleh kunyah, lada merah aku tak makan just campak dalam lauk je. Hahaa Terima kasih Kak Izanizawati sebab share resepi ni. 
Nak diikutkan aku ni jenis yang susah nak ikut resepi orang, mesti ikut resepi ibu. Kecuali kalau masak sama-sama dengan housemates ke apa ke. Well, kita pun kena hormat orang lain.


     Bahan-bahan :
  • Ayam
  • Bawang merah/putih
  • Halia (dhiris panjang)
  • Sos Tiram
  • Sos Lada Hitam
  • Capcisum (dipotong petak)
  • Kicap
  • Garam 
     Cara-cara :
  • Goreng ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Separuh masak & angkat.
  • Tumis bawang merah, putih dan halia.
  • Kemudian, masukkan sos lada hitam, sos tiram dan kicap.
  • Sos tiram dah masin tapi kalau tawar boleh tambah garam. 
  • Akhir sekali, masukkan capsicum. Siap dihidang.
Resepi-resepi lain :
Ayam Masak Merah
Cara-cara buat begedil


11 comments:

Myra Azraff said...

wahh nampak sedap :D samalah. kalau nak masak, mesti ikut resepi makkk

asHa Zain said...

terkezut byk plak komen dr chef eiqa kita..
btw,pndai awak msk!bla blh try ni eiqa?hehe n____n

sya mimie said...

boleh la akk try nanti..

Asha Lya said...

Dapnya Lya pun suka mkn capsigum

Ira said...

menu yg simple.. thanks eiqa sudi share resepi ni..
bila2 blh la kak ira try.. :)

Eiqa Almond said...

@Myra Azraff akhirnya eiqa jumpa jugak orang yg sekepala dengan eiqaaa, hehee

Eiqa Almond said...

@asHa Zainrindu nk bw kat blog asha, Sooo tu makan diaa. Hahahaa Eerrr ashaaa, eiqa takut laa nak edit blog org, takut tak cantikkkk.

Eiqa Almond said...

@sya mimie try akak try. Bagi zahra makan sekali :P

Eiqa Almond said...

@Asha Lya hehee sedap kan capsicum

Eiqa Almond said...

@Ira sama-sama kak iraaa :)

Mizz Aiza said...

Sedap tu eiqa.. Bagus rajin memasak.. ;)