Antara lada merah dengan capsicum,aku lagi suka capsicum. Sebab boleh kunyah, lada merah aku tak makan just campak dalam lauk je. Hahaa Terima kasih Kak Izanizawati sebab share resepi ni.
Nak diikutkan aku ni jenis yang susah nak ikut resepi orang, mesti ikut resepi ibu. Kecuali kalau masak sama-sama dengan housemates ke apa ke. Well, kita pun kena hormat orang lain.
Bahan-bahan :
- Ayam
- Bawang merah/putih
- Halia (dhiris panjang)
- Sos Tiram
- Sos Lada Hitam
- Capcisum (dipotong petak)
- Kicap
- Garam
Cara-cara :Resepi-resepi lain :
- Goreng ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Separuh masak & angkat.
- Tumis bawang merah, putih dan halia.
- Kemudian, masukkan sos lada hitam, sos tiram dan kicap.
- Sos tiram dah masin tapi kalau tawar boleh tambah garam.
- Akhir sekali, masukkan capsicum. Siap dihidang.
Ayam Masak Merah
Cara-cara buat begedil
11 comments:
wahh nampak sedap :D samalah. kalau nak masak, mesti ikut resepi makkk
terkezut byk plak komen dr chef eiqa kita..
btw,pndai awak msk!bla blh try ni eiqa?hehe n____n
boleh la akk try nanti..
Dapnya Lya pun suka mkn capsigum
menu yg simple.. thanks eiqa sudi share resepi ni..
bila2 blh la kak ira try.. :)
@Myra Azraff akhirnya eiqa jumpa jugak orang yg sekepala dengan eiqaaa, hehee
@asHa Zainrindu nk bw kat blog asha, Sooo tu makan diaa. Hahahaa Eerrr ashaaa, eiqa takut laa nak edit blog org, takut tak cantikkkk.
@sya mimie try akak try. Bagi zahra makan sekali :P
@Asha Lya hehee sedap kan capsicum
@Ira sama-sama kak iraaa :)
Sedap tu eiqa.. Bagus rajin memasak.. ;)
Post a Comment